Deprem Dirençli Kentler Kitabı, Depreme Karşı Kentleri Güçlendirmenin Yol Haritası

Deprem Dirençli Kentler Kitabı, Depreme Karşı Kentleri Güçlendirmenin Yol Haritası

Bilim Akademisi'nin hazırladığı "Deprem Dirençli Kentler" kitabı tanıtıldı. Umut Kent Çalıştayı'nda depreme karşı alınacak önlemler ele alındı.

Habere Hızlı Bakış:

  • Vehbi Koç Vakfı'nın desteğiyle Bilim Akademisi tarafından hazırlanan "Deprem Dirençli Kentler: Bir Yol Haritası" kitabının lansmanı yapıldı
  • Umut Kent Çalıştayı'nda Koç Topluluğu'nun kurduğu "Umut Kentler" projesiyle ilgili raporlar paylaşıldı
  • Kitapta deprem dirençli kentlerin nasıl oluşturulacağı ve çözüm önerileri sunuluyor
  • Çalıştayda Umut Kentler'le ilgili çeşitli kurumların hazırladığı raporlar ve bir atölye çalışması gerçekleştirildi

GEMEREK GÜNDEM - Vehbi Koç Vakfı'nın katkılarıyla Bilim Akademisi tarafından Prof. Dr. Naci Görür'ün editörlüğünde hazırlanan "Deprem Dirençli Kentler: Bir Yol Haritası" isimli kitap, ANAMED Beyoğlu'nda düzenlenen Umut Kent Çalıştayı kapsamında kamuoyuna tanıtıldı.

Çalıştay programında ayrıca, Koç Topluluğu'nun 6 Şubat 2023 Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından Adıyaman, Hatay, İskenderun, Kahramanmaraş ve Malatya'da hayata geçirdiği "Umut Kentler" projesine dair çeşitli kurumların hazırladığı raporların sunumları da yer aldı.

Deprem Dirençli Kentler

Çalıştayın açılış konuşmasını gerçekleştiren Vehbi Koç Vakfı Genel Müdürü Oğuz Toprakoğlu, uzun yıllardır destekledikleri Bilim Akademisi'nin depremlerden hemen sonra 16 akademisyenin katkılarıyla bu önemli eseri oluşturduğunu belirtti.

Kitabın editörlüğünü ülkemizin deprem konusundaki en yetkin isimlerinden Prof. Dr. Naci Görür'ün üstlendiğini aktaran Toprakoğlu, bilimsel bilgiyi uygulanabilir bir rehbere dönüştüren bu değerli çalışmaya destek olmaktan duydukları memnuniyeti dile getirdi. Toprakoğlu, eserin kamu ve özel sektör yöneticileri, kritik kurum idarecileri ve bilinç sahibi her vatandaş için önemli bir başvuru kaynağı olacağının altını çizdi.

Deprem Dirençli Kentler Kitabı

Yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür ise çalıştaydaki konuşmasında, depremin zamanını ve yerini tahmin etmekten ziyade kentlerin dirençli hale getirilmesine odaklanmanın hayati önem taşıdığına vurgu yaptı. Görür, deprem risklerine karşı gerekli tedbirlerin toplumun bilinçlenmesi ve ilgili kurumlar arasındaki iş birliğiyle hayata geçirilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Bilim Akademisi Başkanı Hakan Orer de bilim ile toplumun refahı arasındaki bağın yeterince güçlü kurulamadığına, bunun da benzer afetlerin tekrarlanmasına yol açtığına dikkat çekti. Orer, bu noktada toplumun bilim okuryazarlığının artırılmasının önemine işaret ederek, bilim akademilerinin bu süreçte kritik bir misyon üstlenebileceğini kaydetti.

"Deprem Dirençli Kentler: Bir Yol Haritası" isimli kitapta depreme dayanıklı kentlerin oluşturulması için atılması gereken adımlar ve bilimsel çözüm önerileri detaylı bir şekilde ele alınıyor. Eserde sadece binaların dayanıklılığının yeterli olmadığı, bunun yanı sıra yönetim, ekonomi, toplumsal farkındalık, altyapı ve çevresel faktörler gibi unsurların da bir bütün olarak güçlendirilmesi gerektiği vurgulanıyor.

Deprem Dirençli Kentler Kitabı

Türkiye'nin depremselliği hakkında kapsamlı bilgilerin de yer aldığı kitapta, hukuk, ekonomi, psikoloji, çevre ve inşaat mühendisliği gibi çeşitli disiplinlerden uzmanların görüş ve somut önerileri derleniyor. "Depremde yıkılmak kader değil, bilimle önlenebilir!" ana mesajının işlendiği eser iki ana bölümden oluşuyor. İlk bölümde "Deprem Gerçeği ve Dirençli Kentler" başlığı irdelenirken, ikinci bölümde ise "Ön Hazırlık ve Kent Bileşenlerinin Güçlendirilmesi" konusu 16 yazarın katkılarıyla farklı açılardan ele alınıyor.

Umut Kent Çalıştayı'nın programında, antropolojik çalışmalar yürüten Mud on Shoes'un "Umut Kentler'de Yaşam Etki Raporu", Koç Üniversitesi Sosyal Etki Forumu (KUSİF)'in "Vehbi Koç Vakfı Afet Fonu Yatırımlarının Sosyal Getirisi 2023-2024 Analiz Raporu" ve Porta Eğitim ve Danışmanlık'ın "Umut Kentler Psiko-Sosyal Destek Programı Değerlendirme Analiz Raporu" çalışmalarının sunumlarının yapıldığı bir panel de yer aldı. Ayrıca, çalıştay kapsamında "Geçici Barınma Çözümlerinde Kamu, Özel Sektör ve Sivil Toplum İş birliği Modeli olarak Koç Topluluğu Umut Kentleri" başlıklı bir atölye çalışması da gerçekleştirildi.

Kaynak: Posta