(Haber Merkezi) Türkiye genelinde hayvanlarda görülen şap hastalığı nedeniyle ülke genelinde hayvan nakilleri yasaklandı, hayvan pazarları da ikinci bir emre kadar yasaklandı. İl ve ilçe tarım müdürlüklerinde görev yapan veteriner personellerin izinleri kaldırıldı.
Bakan Kirişci: Büyükbaş hayvanların tamamını aşılamamız gerekiyor Tarım ve Orman Bakanlığı, şap hastalığı görülen 8 işletmede karantina dahil tüm tedbirlerin alındığını duyurdu. Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, çeşitli illerde görülen şap hastalığı ile ilgili olarak yaptığı açıklamada, "Gerekli aşılar üretildi. Büyükbaş hayvanların tamamını aşılamamız gerekiyor." dedi. Tarım ve Orman Bakanlığı, şap hastalığı görülen 8 işletmede kordon-karantina dahil tüm tedbirlerin alındığını, büyükbaş hayvan varlığının tamamının aşılanması için gerekli çalışmaların süratle yürütüldüğünü bildirdi.
BAKAN KİRİŞCİ: BÜYÜKBAŞ HAYVANLARIN TAMAMINI AŞILAMAMIZ GEREKİYOR
Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, çeşitli illerde görülen şap hastalığı ile ilgili olarak açıklamada, "Gerekli aşılar üretildi, aşılama hızla yapılacak. Büyükbaş hayvanların tamamını aşılamamız gerekiyor.Önemli olan hastalığa karşı
gerekli aşının hızla üretilmesiydi, bu aşı üretme çalışmaları tamamlanmış durumda." dedi.
"AŞI BUGÜN İTİBARIYLA KULLANIMA HAZIR HALE GELDİ"
Öte yandan Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, Irak'ta şap hastalığıyla ilgiligelişmelerin ortaya çıkması üzerine, Avrupa Birliği Şap Hastalığı ile Mücadele Komisyonu (EuFMD) koordinasyonunda Numune Gönderme ve Test Etme Protokolü çerçevesinde, Bakanlığa bağlı Şap Enstitüsü Müdürlüğüne incelenmek üzere farklı mahallerden numuneler gönderildiği belirtildi.
Açıklamada, enstitü tarafından, bir numunenin daha önce Türkiye'de rastlanmayan SAT-2 serotipi olduğu tespit edilerek etkenin izole edildiği ve Türkiye'de bu serotipe karşı aşı üretimi için çalışmalara ivedilikle başlandığı, il müdürlüklerinin yanı sıra tüm paydaşların konuyla ilgili uyarıldığı vurgulandı.
Açıklamada, şunlar kaydedildi:"Bakanlığımızca, hastalığın ülkemize sıçramasının engellenebilmesi için ilgili kurumlarla derhal iletişime geçilerek, sınır gözetim ve yol kontrol faaliyetlerinin artırılmasına ilişkin gerekli bilgilendirmeler yapılmıştır. Sahada titizlikle yürütülen çalışmalar neticesinde, SAT-2 serotipi şap hastalığını taşıyan ilk vaka tespit edilmiştir.8 İŞLETMEYE "ŞAP" KARANTİNASI
Halihazırda hastalık görülen 8 işletmede kordon-karantina dahil olmak üzere tüm tedbirler alınmıştır. 8 Mart 2023 tarihinde de Dünya Hayvan Sağlığı Örgütüne gerekli bildirimde bulunulmuştur. Şap Enstitü Müdürlüğümüz tarafından yürütülen çalışmalar neticesinde ise SAT-2 serotipine karşı aşı üretilmiş ve 9 Mart 2023 tarihi itibarıyla kullanıma hazır hale getirilmiştir."
Henüz kimse yorum yapmamış, ilk yorum yapan siz olun.